Wat is yoga nidra?

Omdat Yoga nidra zo ontspannend werkt, laat ik sommige van mijn klanksessies vooraf gaan door een sessie yoga nidra. Doordat je lichaam én je hoofd al heerlijk ontspannen zijn door de yoga nidra, ben je erna veel ontvankelijker voor de klanken, zodat deze nog beter hun werk kunnen doen.


Ter voorbereiding van de yoga nidra doen we eerst enkele simpele ademhalings- en bewegingsoefeningen. Daarna kies je een hartewens of intentie (Sankalpa) die je dan meeneemt in de yoga nidra en verdiept tijdens de klankhealing.Yoga nidra, of slaapyoga, is de meest toegankelijke vorm van yoga. Het is een combinatie van diepe lichaamsontspanning en mentaal bewustzijn. Geen gekke houdingen, je ligt alleen maar op een matje en luistert gewoon naar mijn stem die je mee neemt in een geleide visualisatie en je op die manier begeleidt naar een bewuste slaap-staat, een slaap-staat terwijl je toch wakker en alert blijft. Het is een eenvoudige manier om tot diepe ontspanning te komen!

 

Door intenties te stellen tijdens deze diepe staat van Zijn, bereiken je intenties je op een dieper niveau. Alle keuzes die je maakt en alles wat je doet, zal zich hierdoor meer vormen naar deze intenties. Of je je er nu bewust van bent of niet!

Waarom yoga nidra met schelp?

Nadat ik zelf de kracht van de schelp mocht beleven tijdens een schelpenweekend in De Vleugelhoorn, besloot ik om ze te gebruiken tijdens de yoga nidra om deze sessie nog krachtiger te maken.

 

Schelpen hebben op veel mensen een grote aantrekkingskracht. De mens bestaat immers voor een groot deel ook uit water en mineralen, net als de slak en zijn/haar schelp. De spiraal van de schelp nodigt uit om naar binnen te keren, om contact te maken met je kern. En het element water nodigt uit om te reinigen en te stromen.

 

Net als edelstenen heeft elke schelp zijn eigen kracht/betekenis. Schelpen zijn eigenlijk de edelstenen van de oceaan. Rozenkwarts is bijv. de steen van het hart en de liefde, bij de schelpen is de roze vleugelhoorn de schelp die verbonden is met het hart. Net zoals je kaartensets met betekenissen hebt over edelstenen is er ook specifiek voor schelpen een kaartenset, te weten het schelpenorakel.

Benieuwd naar de ervaring van anderen?